Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea
europea L) olgun meyvelerinden sıkılmak suretiyle elde edilen, oda sıcaklığında
(20-25°C) sıvı olan ve yemeklik olarak kullanılan yağdır. Zeytinyağı, iyi
kalitede, taze, olgun meyveden presleme, santrifüjleme ve süzme ile mekanik
olarak elde edilmektedir. Elde edilen natürel zeytinyağının kalitesinde meydana
gelebilecek bozulmaların önlenmesi için uygun şartlarda depolanması ve
ambalajlanması gerekmektedir. Beton yada çelikten yapılmış geniş kapasiteli
tanklar veya metal yada plastik bidonlar v.b zeytinyağını depolamak amacıyla
kullanılmaktadır. Zeytinyağları için genellikle kullanılan ambalajlama
materyalleri ise, değişen kapasitelerdeki teneke kutular ile cam ve plastik
şişelerdir. Depolanan zeytinyağlarında, yağın içindeki tortu maddesi, kabın
cinsi, çevre şartları ve zamana bağlı olarak yapısal bozukluklar yanında tat,
koku ve görünüşte belirgin hale gelen değişiklikler olmaktadır. Ambalaj
materyalinin fiziksel özellikleri de zeytinyağının kalitesini önemli ölçüde
etkiler ve zeytinyağı ve ambalaj materyali arasında meydana gelen geçirgenlik
ve etkileşim yağın kalitesi ve güvenliğini etkilemektedir. Zeytinyağının içine
konulacağı ekipmanlar yağla reaksiyona girmeyen (inert yapıda) olmalı, yağı
ışık ve havadan korumalı ve sıcaklığı sürekli kontrol edilmelidir.
Zeytinyağının ambalaj materyallerinin de iyi seçilmesi (ışık ve gaz geçirmez,
metal iyonu bulaştırmaz) ve dolumun azot gazı altında yapılması, zeytin yağının
kalitatif özelliklerinin korunması bakımından oldukça önemlidir.
Zeytinyağı, iyi kalitede, taze,
olgun meyveden presleme, santrifüjleme ve süzme ile mekanik olarak elde edilen,
oda sıcaklığında (20–25 °C) sıvı olan ve yemeklik olarak kullanılan yağdır. Bu
özellik zeytinyağına, tüm bitkisel yağlar arasında ham halinde yani rafinasyona
tabi tutulmaksızın yenilebilen tek yağ özelliği vermektedir. Kalori değeri
yüksek, esansiyel yağ asitlerinin kaynağı ve yağda çözünen A, D, E, K
vitaminlerinin deposu olan zeytinyağı kendine has güzel tadı ve kokusu ile
diğer bitkisel yağlara tercih edilen, hazım olma derecesi yüksek olan ve
natürel olarak tüketilebilen önemli bir yağ kaynağıdır.
Zeytinyağının kalitesini
etkileyen birçok neden vardır. Bu nedenler, zeytinyağının kaynağını teşkil eden
zeytin çeşitlerinin daha toprakta yetiştirilme safhasında başlamaktadır. Zeytinin
çeşidi, toprak ve iklim koşulları, zeytin bitkisi zararlıları gibi hususlar
daha başlangıçta zeytinyağı kalitesini doğrudan etkiler. Zeytinin hasat
yöntemleri, hasat zamanı, zeytinin yağ olarak işlenme şekli, işlemede
kullanılan makine ve ekipmanların cinsi ve işleme yöntemleri ile depolanması ve
ambalajlanması kalite üzerindeki diğer değişkenlerdir. Bu çalışmada
zeytinyağının depolanması ve ambalajlanmasının yağ kalitesine etkileri üzerinde
durulacaktır. Zeytinyağının Depolanması, Saklama Koşulları ve Ekipmanlar
Zeytinyağı elde edildikten sonra tüketiciye sunulmayı beklerken kalitesinde
meydana gelebilecek bozulmaların önlenmesi için uygun şartlarda muhafaza
edilmesi gerekir. Zeytinyağı antioksidan özellikleri ve yağ asidi kompozisyonu
neden ile kalitesini en iyi koruyan bitkisel yağ olmasına rağmen, bu koruma
süresi sınırsız değildir. Depolanan
zeytinyağlarında, yağın içinde mevcut tortu maddesi, kabın cinsi, çevre
şartları ve zamana bağlı olarak yapısal bozukluklar yanında tat, koku ve
görünüşte belirgin hale gelen değişiklikler olmaktadır. Zeytinyağının uzun süre
depolanması esnasında asitliğin artması, sabunlaşma olayı, ekşime,
oksidasyonlar, peroksit sayısının artması ve duyusal kalitenin bozulması gibi
çeşitli değişiklikler oluşur. Yağın asitliği, sulu fazdaki mevcut enzimlerin
lipolitik faaliyetine bağlı olarak da artabilir. Bu nedenle zeytinyağlarının
depolanmasında dikkate edilecek en önemli faktörlerden biri yağın sudan ve
posadan mümkün olduğunca iyi arındırılmış olması gerekir . Beton yada çelikten
yapılmış geniş kapasiteli tanklar veya metal yada plastik bidonlar gibi dar
kapasiteli olanlar, uzun veya kısa dönemler için, durumun elverdiği ölçüde
zeytinyağını depolamak amacıyla kullanılmaktadır. Büyük miktarlarda yağın
muhafazası genel olarak yeraltı sarnıçlarında ve toprak üstü metal kaplarda
yapılmalıdır. Sarnıçlar toprak içinde taş veya çimentodan inşa edilmiş
duvarları fayans veya emayeli karo ile kaplanmıştır. Metal kaplar toprak üstüne
yerleştirilir ve bina içinde örtü altında tutulur.Göz önünde tutulması gereken
noktalar; depolama kaplarının temizliği ve iç duvarlarının yapılmış olduğu
metal çeşididir. Bu hatalardan kaçınmak için özel bir kaplamayla güneş
ışınlarından korunan paslanmaz çelik tanklar geniş ölçüde kullanıma girmiştir.
Depolama sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör ışıktır. Işık,
depolama esnasında sıcaklık gibi rol oynar. Işığın, yağın oksidasyonunu
hızlandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle yağ ışıktan uzak tutulmalıdır. Kuvvetli
ışığın, renk maddeleri olan klorofil ve ß-karoten kaybına neden olduğu gibi
vitaminler üzerinde olumsuz etkisi vardır. Çevre faktörlerinden olan rutubet
ise ürünün lezzet, saflık ve dayanıklılığını etki ettiği için rutubetten
korunması gerekir. Zeytinyağının kalitesini bozan ve dikkate alınması gereken
diğer bir faktör , havanın oksijenidir.
Havanın oksijeni zamanla yağları
okside eder. Peroksit sayısının yükselmesine neden olur. Isı ve ışık da bu
kimyasal reaksiyonları hızlandırır. Bu nedenle yağlar uzun süre açıkta
bırakılmamalıdır. Zeytinyağı depolama süresince bozulmayı yavaşlatmak için
karanlık ve soğuk (10-15 °C) bir ortamda saklanmalıdır. Azot gazı altında paslanmaz çelik tanklarda
yağın depolanması yağın muhafazası için en uygun yoldur. Zeytinyağının Ambalajlanması ve Şişelenmesi
Zeytinyağının ambalajlanması, ürünün pazarda dağıtımı ve belli bir süre için
yağın kalitesinin korunmasını sağlar. Kullanılan ambalaj materyali ile depolama
koşulları (ışık, sıcaklık ve oksijen miktarı) ve depolama süresi zeytinyağı
kalitesini etkileyen en önemli etmenlerdir. Ambalajlama sonrası ambalaj
materyali ve çevre koşullarına bağlı olarak yağda meydana gelen değişiklerin
başlıcaları otooksidasyon ve fotooksidasyon reaksiyonlarının neden olabileceği
karbonil ürünlerindeki artış, tokoferol ve renk maddelerindeki (klorofil,
karoten) azalma, uçucu bileşiklerin oluşumu ve duyusal kalitedeki azalmalardır.
İyi kaliteli zeytinyağları
ambalajlanmadan hemen önce filtre edilmeli ve bekletilmeden ambalajlanmalıdır.
Zeytinyağları için genellikle kullanılan ambalajlama materyalleri, değişen
kapasitelerdeki teneke kutular cam ve plastik şişeler ile PVC kaplardır.
Zeytinyağı ve ambalaj materyali arasında meydana gelen geçirgenlik ve etkileşim
yağın kalitesi ve güvenliğini etkilemektedir. Genel olarak, zeytinyağının
ambalajlama ve şişelenmesinde kullanılan kapların : İkincil koku ve tatları
yağa geçirmemeli, Kimyasal olarak, olabildiğince inert olmalıdır, O2 ve nem
geçirmez , pürüzsüz yüzeyli , kolay yıkanır olmalıdır, Yağı sıcaklık
değişimleri, O2 , metal ve ışığın etkilerinden korumalıdır, Darbe ve basınca
dayanıklı olmalı fakat kolay açılır ve kullanılabilir olmalıdır, Dolum
sırasında tepe boşluğu hacmi minimumda tutulmalıdır (Vakum altında dolum
yapılması yada inert gaz kullanılması önerilir), Nondrip açılır ve diğer
elverişli özelliklere sahip olmalı ve ekonomik olmalıdır. Sonuç Sonuç olarak
sağlık bir depolama yapmak ve özellikle hidrolitik acılaşma oluşumunu önlemek
için yağın içerdiği tortulu sulu fazdan etkin bir şekilde arındırılması gerekmektedir.
Bunun yanında oksidatif bozulmaları önlemek için yağı, hava ve ışık ve metal
iyonları ile temasını ortadan kaldıracak veya minimuma indirecek şekilde aside
karşı inert özellikteki ekipmanlarda ve düşük sıcaklıkta depolamak
gerekmektedir. Zeytinyağları kokulara karşı çok hassastır. Hoşa gitmeyen koku
verici maddeleri, uçucu bileşikleri ve yağda çözünen maddeleri kolayca absorbe
edebildiği için zeytinyağı depolanırken her türlü kokulardan uzak tutulması
gerekmektedir. Zeytinyağlarının içine konulacağı tüketici ambalajlarının iyi
seçilmesi (ışık ve gaz geçirmez, metal iyonu bulaştırmaz, gözenekli olmayan, aside
karşı inert özellikte) ve dolumun azot gazı altında, tepe boşluğu hacmini en
aza indirerek yapılması gerekmektedir. Zeytinyağı kalitesinin depolama ve
ambalajlamada en iyi şekilde korunması için yağın özelliklerinin üretiminden
tüketimine kadar her aşamada çok yakından izlenmesi gerekmektedir.
Kaynak: Burada
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder